VIMINACIJUM - Zanimljivosti u blizini Srebrnog jezera

Viminacijum je stari rimski grad a današnji Kostolac i lokalitet koji morate obići ukoliko se nađete u blizini Srebrnog jezera. Reč je o arheološkom nalazištu udaljenom 12 km od Požarevca a nekada čuvenom rimskom gradu i vojnom ligoru.

Trajao je u periodu od I do VII veka nakon čega su ga sloveni osvojili i uništili velikim delom. Prvobitno vojni logor sa oko 6000 vojnika kasnije je prerastao u grad od oko 48 000 stanovnika i glavni grad Gornje Mezije - rimske provincije koja je obuhvatala deo Srbije, severne Makedonije i zapadne Bugarske. Za vreme vladavine Hadrijana grad je stekao najviši stepen samostalnosti a za vreme Gordijana III imao je pravo kovanja sopstvenog novca koji je prilikom arheoloških istraživanja i pronađen.

Viminacijum

Arheološka istraživanja započeta su 1977.godine i možemo reći da i danas traju. Zahvaljujući njima znamo da je današnji Kostolac nekada bio veli grad, vojno utvrđenje sa širokim ulicama koje su se sekle pod pravim uglom, opasan bedemima i sa četiri kapije na četiri strane sveta. Sigurni smo da su meštani ovog grada umeli da uživaju i da se opuste o čemu svedoči nekoliko bazena koji su se grejali toplim vazduhom, sa prostorijama za masažu, a svi su bili povezani akvaduktima koji su otkriveni u dužini od 10 km. 14 000 otkrivenih i istraženih grobnica sa oslikanim zidovima svedočenje su o prelasku lokalnog stanovništva u hrišćanstvo i napuštanju dotadašnjeg paganstva i običaja.

Ovaj lokalitet možete obići u toku čitave godine, a kao uspomenu na posetu preporučujemo posetu suvenirnici u kojoj možete kupiti replike nađenih predmeta. Zanimljivost je da ovde imate mogućnost da isprobate stare rimske specijalitete pripremljene po receptima starim nekoliko vekova. Ako se nađete u blizini Srebrnog jezeta krajem avgusta predlažemo da posetite Rimsku noć, manifestaciju koja se održava na nekoliko lokalitete u Srbiji, starih rimskih gradova, a cilj je da se podigne svest i populariše starogrčko nasleđe.